Психология на подаряването

Защо подаряваме подаръци?

Подаряваме поради различни, а понякога и конфликтни причини. Понякога културата ни го изисква, а друг път – подаряваме на празници като Коледа или на рождени дни. Освен това, подаряването изгражда и заздравява отношенията ни с другите хора. Това е психология на подаряването.

Изграждане на отношенията. Често подаряваме подаръци, за да затвърдим връзката си с останалите. Подаряването на подарък на някого, за когото ни е грижа, показва уважението ни към него и това, че той е ценен за нас. Всъщност, социолозите твърдят, че даваме подаръци само на хората, с които искаме да имаме отношения.

Начин за изразяване на любов и отдаденост. Подаръците символизират любовта и отдадеността между двама души. Има цяла теория на символизма, свързана с подаряването като начин на общуване.

Да помогнеш на някого. Например подаряването на нещо практично за дете. Любовта и това да цениш другия са двата най-големи източника на мотивация зя алтруистичния подарък.

Да получиш нещо в замяна. Социологът Димитри Мортелман казва, че подаряването на подаръци създава нужда да се “възстанови баланса” и така този, който получава, има нужда да “върне” подарък под някаква форма на този, който подарява.

Основни типове подаръци:

Избирането на перфектния подарък се влияе от психология на подаряването, дори може да изглежда невъзможно понякога. Учени от калифорнийския университет са изследвали мотивацията и символизма зад подаръците, които подаряваме, и са създали 4 основни типа подаръци:
1. Подаръци, които са символични за този, който подарява.
2. Подаръци, които, според подаряващия, са символични за този, който ги получава.
3. Подаръци, които са символични спрямо повода.
4. Подаръци, които са експресивни и съдържат значителна символика.

Най-популярните подаръци

Статистиката показва, че 63% от британците купуват подаръци, свързани със забавлението като CD или DVD. 57% са отговорили също, че подаряват дрехи, а 47% купуват храна и напитки като подарък. Други подаръци, повлияни от психология на подаряването, са ваучерите, персонализираните подаръци и преживяванията.

Според нас, перфектният подарък трябва да е персонализиран и да излъчва личното отношение и вниманието на подаряващия съм човека, който ще получи подаръка.
В сайта ни те очаква богато разнообразие от качествени луксозни и ръчно изработени персонализирани подаръци.

Надяваме се статията да ти е харесала и да ти е била полезна!

Последвайте ни за повече полезна информация

Shopping Cart